czwartek, 18 Lipiec 2019
HotMoney

Zmywarka czy mycie ręczne – co się bardziej opłaca?

naczynia na zmywarce

Powszechnie mówi się, że zmywarka pozwala na duże oszczędności. Ale czy aby na pewno? Bardziej ekonomiczne jest zmywanie ręczne czy w zmywarce? Co się bardziej opłaca? Czy warto zainwestować w zmywarkę, czy lepiej pozostać przy ręcznym myciu naczyń?

Ile kosztuje ręczne mycie naczyń?

Na początku zajmijmy się tym, ile kosztuje ręczne mycie naczyń. Aby się tego dowiedzieć, potrzebnych jest kilka danych. Przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na pytanie o to, w jaki sposób pozyskuje się ciepłą wodę do zmywania. Jeśli jest to woda z instalacji, wówczas wystarczy sprawdzić jej cenę za 1 m3. Jeśli jednak wymaga podgrzania przez piecyk gazowy lub bojler elektryczny, wówczas do ceny zimnej wody należy doliczyć koszty jej podgrzania. Ale to nie wszystko.

Trzeba wiedzieć, ile wody zużywa się na jedno zmywanie. Warto dodać jeszcze koszt odprowadzania ścieków. To oczywiście nie wszystko. Do zmywania ręcznego potrzebny jest płyn do naczyń, gąbki, szczotki, a także suszarka, która je pomieści po zmywaniu i ścierka, by je wytrzeć do sucha. Niektórzy, szukający oszczędności używają miski, więc i jej koszt warto uwzględnić. W sytuacji, gdy zmywa się przy włączonym świetle, należałoby nie zapomnieć także o tym koszcie.

A czas? Różne są sposoby obliczania czasu potrzebnego do umycia naczyń. Wiadomo – każdy ma swoje tempo. Znaczenie ma też to, ile się myje naczyń i na ile barier się po drodze napotyka – jedna komora, brak ociekacza, przepełniona suszarka.

Ile kosztuje zmywanie w zmywarce?

W przypadku zmywarki, aby móc wyliczyć, co się opłaca, należy wziąć pod uwagę koszt zakupu samego urządzenia. Ponadto, aby zapewnić dobre efekty zmywania, należy zainwestować w sól do zmywarek, nabłyszczacz i tabletki. Zmywarka do pracy potrzebuje tylko zimnej wody. Ilość pobranych litrów na cykl określona jest w instrukcji, tak jak i ilość prądu niezbędnego do pracy. Jego koszt to już kwestia dostawcy. Zmywarka do pracy nie potrzebuje światła. Nie trzeba też poświęcać jej zbyt wiele czasu – tylko zapakować (a często robi się to na bieżąco) i wypakować. Odpada wycieranie itp.

Zmywarka czy mycie ręczne?

Producenci zmywarek bardzo często zapewniają, że zmywanie naczyń w ich urządzeniach jest znacznie bardziej ekonomiczne. Jednak nie zawsze tak jest. Nie podano w tekście dokładnych wyliczeń, gdyż każdy powinien sprawdzić je na własnym przykładzie. Jednak wliczając koszt urządzenia często okazuje się, że wcale z czysto ekonomicznego punktu widzenia zmywarka się nie opłaca.

Ale są inne powody, które przemawiają za używaniem zmywarki. Przede wszystkim oszczędność czasu. Załadownie i opróżnienie zmywarki to chwila, w zasadzie to samo należy zrobić, gdy myje się ręcznie, a wówczas trzeba jeszcze szorować, płukać, wycierać. Myjąc ręcznie, należy robić to codziennie, bo naczynia zaczynają wypełniać zlew, nie za dobrze to wygląda. Zmywarkę można uruchamiać wtedy, gdy się zapełni.

Myjąc w zmywarce zużywa się znacznie mniej wody. Są programy, które pozwalają zużyć tylko 5 litrów wody na cały cykl. W efekcie nie marnuje się tyle pitnej wody z sieci, co w przypadku zmywania ręcznego. Nie ma szans, by zużyć jej tyle myjąc ręcznie, nawet w misce.

Warto wspomnieć i o kwestii atmosfery w domu. Gdy mieszka się samemu – wówczas jest się skazanym na mycie. W przypadku rodzin, dzielenie się tym obowiązkiem bywa powodem do kłótni. Mało kto lubi zmywać naczynia.

Oczywiście nie można nie wspomnieć i o kwestii czasu. Stanie przy zlewie jest czasochłonne! W dodatku, gdy dużo się gotuje lub jest wielu mieszkańców. Zdecydowanie lepiej jest ten czas poświęcić rodzinie.

Na koniec względy higieniczne. W zmywarce można myć w znacznie wyższej temperaturze niż ręcznie. Dzięki temu zabija się bakterie, które znajdują się w wodzie, na brudnych naczyniach. Wiele mówi się o tym, ile to bakterii żeruje na gąbce do naczyń. Lepiej mieć z nimi do czynienia tylko wówczas, gdy myje się na przykład teflonową patelnię.

udostępnij:

Dodaj Twój komentarz