wtorek, 21 Sierpień 2018
HotMoney

Whisky, które są w rękach polskich przedsiębiorców

Szklanka whisky

W Polsce zainteresowanie tak wytrawnym alkoholem jak whisky stale rośnie i to nie tylko wśród konsumentów, ale też zaradnych przedsiębiorców. Coraz częściej można spotkać w sklepach whisky sygnowane przez polskie firmy. Które z tych alkoholi warto spróbować?

Whisky – co trzeba wiedzieć?

Whisky to napój alkoholowy kojarzony głównie z krajami anglosaskimi, czyli Stanami Zjednoczonymi, Kanadą, Irlandią i Szkocją. To właśnie w nich jest produkowany na masową skalę. Nazwa „whisky” oznacza wodę życia. Bywa, że można spotkać się także z zapisem „whiskey”, który jest charakterystyczny dla pisowni amerykańskiej i irlandzkiej. Alkohol ten powstaje z destylacji zacierów zbożowych, następnie dojrzewa w drewnianych beczkach. Według unijnych przepisów, whisky musi leżakować przez 3 lata zanim zostanie dopuszczona do sprzedaży.

Najbardziej znane whisky

Na całym świecie dostępnych jest wiele rodzajów tego trunku, głównie dzieli się je ze względu na kraj pochodzenia. Najpopularniejsze jest szkockie whisky, które w 100% powstaje ze słodu jęczmiennego lub jest mieszane z whisky z innych zbóż. Wśród tego gatunku wyróżnia się Glenfiddich, Laphroaig czy Ardbeg. Oprócz tego, dobrej jakości jest także whisky amerykańskie, wytwarzane głównie z kukurydzy, żyta, pszenicy czy jęczmiennego słodu. Najbardziej znane są takie marki jak Jim Bean czy Jack Daniel’s. Na wyróżnienie zasługuje również whisky irlandzkie, produkowane jedynie ze słodu jęczmiennego i poddawane 3-krotnej destylacji. Największym zainteresowaniem cieszą się alkohole Jameson, Tullamore Dew czy Redbreast. Co ciekawe, popularne jest także whisky japońskie, sprzedawane głównie pod markami Nikka i Yamazaki. A jak ten rynek alkoholi wygląda w Polsce?

Polskie whisky

Wielu przedsiębiorców próbuje swoich sił w branży alkoholowej, w tym z whisky. Najbardziej znanym polskim trunkiem tego rodzaju jest Jack Strong, za którą odpowiada firma Akwawit-Polmos. Pojawił się on w 2016 roku, początkowo w restauracjach, później również w sklepach. Skąd pomysł na produkowanie whisky? Głównie wziął się on z powodu dużego zainteresowania tym alkoholem w naszym kraju. W 2015 roku Polacy wydali na whisky prawie 1,5 mld złotych. Nazwa whisky powstała natomiast od pseudonimu Ryszarda Kuklińskiego, który był agentem CIA.

Kolejnym alkoholem jest J. A. Baczewski, reklamowany jako polska whisky z rodowodem, która produkowana jest według oryginalnej, przedwojennej receptury. Najbardziej popularna firma ta była w okresie międzywojennym, kiedy produkowała ogromne ilości nie tylko whisky, ale też rumów, ginów czy koniaków.

Za polską whisky odpowiedzialna jest również firma Z. Kozuba i Synowie. Szczyci się ona białą whisky pod nazwą White Dog. Wytwarzana jest ona ze słodów żytnich, a okres leżakowania to nie mniej niż 3 lata. Oprócz tego, firma z Nidzicy zajmuje się także produkcją innych alkoholi, takich jak czysta wódka czy różnego rodzaju nalewki (z rokitnika, z żurawiny lub kolonialna).

udostępnij: