niedziela, 20 Stycze艅 2019
HotMoney

Na czym polega praca kipera? Jak zosta膰 kiperem?

Degustacja piwa

Zaw贸d kipera nie nale偶y do powszechnych, ale i nie jest to co艣, czym mo偶e zajmowa膰 si臋 ka偶dy. 呕eby zosta膰 kiperem, trzeba wykazywa膰 si臋 szczeg贸lnymi zdolno艣ciami, cho膰 dla niekt贸rych praca kipera mog艂aby wydawa膰 si臋 zawodem idealnym. Dlaczego? Kim jest kiper? Jak mo偶na nim zosta膰?

Kim jest kiper?

Zaw贸d kipera nie nale偶y do najpopularniejszych, zapewne te偶 niewiele os贸b w og贸le s艂ysza艂o o kim艣 takim jak 鈥瀔iper鈥. Chc膮c pos艂u偶y膰 si臋 najprostsz膮 definicj膮 tego s艂owa, mo偶na jednak powiedzie膰 wprost 鈥 kiper to inaczej degustator. Innymi s艂owy, jest to osoba, kt贸ra zawodowo zajmuje si臋 degustacj膮 potraw i napoj贸w oceniaj膮c ich smak, zapach, wygl膮d, a tak偶e jako艣膰. To do艣膰 szeroka definicja, cho膰 sama nazwa zawodu wywodzi si臋 z niemieckiego 鈥濳眉per鈥, czyli 鈥瀊ednarz鈥 i odnosi艂o si臋 do smakowania i oceniania smaku piw i innych alkoholi. Z czasem jednak degustator od alkoholi przeszed艂 do innych napoi. Bardzo cenieni si臋 kiperzy herbat oraz kaw, gdzie ocena jako艣ci ma bardzo du偶e znaczenie.

Czym zajmuj si臋 kiper?

Ocenianie napoi wcale nie jest takie proste jak mog艂oby si臋 wydawa膰. Zar贸wno alkohol, jak i herbata czy kawa powstaj膮 z fermentacji ro艣lin. Wykwalifikowani smakosze s膮 w stanie na podstawie niewielkiego 艂yku oceni膰 jakiej jako艣ci by艂y ro艣liny, czy woda by艂a twarda, jakie s膮 dodatki smakowe, s膮 w stanie rozr贸偶ni膰 gatunki czy style poszczeg贸lnych trunk贸w, okre艣laj膮c dok艂adnie ka偶dy wyczuwalny smak, zapach i potrafi膮c go przyporz膮dkowa膰. Po smaku i zapachu s膮 w stanie wyczu膰 te偶 wszelkie wady jakie posiada nap贸j. Jest to badanie organoleptyczne, czyli przy zastosowaniu metody badawczej polegaj膮cej na wykorzystaniu zmys艂贸w.

Fili偶anka herbaty

Jak zosta膰 kiperem?

Dla niekt贸rych zostanie kiperem by艂oby prac膮 marze艅, szczeg贸lnie b臋d膮c kiperem piwnym, jednak 偶eby m贸c si臋 sprawdza膰 w tej pracy, trzeba najpierw przej艣膰 specjalny kurs. Od razu warto wspomnie膰, 偶e w Polsce profesjonalnych kiler贸w jest zaledwie kilku, mo偶e kilkunastu. Kiper musi wykaza膰 si臋 szczeg贸ln膮 wra偶liwo艣ci膮 na zapach, smak i walory wizualne, a tak偶e umie膰 je odpowiednio opisa膰 i przyporz膮dkowa膰. Taka osoba musi umie膰 nie tylko rozpozna膰 wszelkie szczeg贸艂y walor贸w smakowych i zapachowych, ale i zna膰 ca艂y profes produkcji danego napoju: piwa, wina, herbaty czy kawy od samej podszewki. Testy na kiper贸w zdaj膮 nieliczni, bo wbrew pozorom, takimi szczeg贸lnymi zdolno艣ciami dysponuje niewiele os贸b. Co wi臋cej, w艣r贸d zawodowych kiper贸w w Polsce przewa偶aj膮… kobiety, w dodatku w browarach!

Gdzie pracuje kiper?

To, gdzie pracuje kiper b臋dzie zale偶a艂o od jego specjalizacji. Kiper piwny prac臋 znajdzie przede wszystkim w browarach, przy produkcji piwa. Nie jest to 艂atwa praca, o opr贸cz wysokich umiej臋tno艣ci rozpoznawczych i wra偶liwo艣ci kubk贸w smakowych, konieczna jest odporno艣膰 na uzale偶nienia. Degustatorzy herbaty i kawy pracuj膮 cz臋sto na plantacjach i fabrykach oceniaj膮c jako艣膰 list贸w i ziaren kawy. Profesjonalny kiper na podstawie degustacji smakowej jest w stanie z du偶膮 dok艂adno艣ci膮 okre艣li膰, gdzie dana herbata czy kawa powsta艂y, w jakich rejonach geograficznych i na jakiej plantacji. Z drugiej strony praca ta pozwala na degustowanie najcz臋艣ciej wysokiej jako艣ci napoj贸w z najwy偶szej p贸艂ki, a na to przecie偶 nie ka偶dy przeci臋tny cz艂owiek mo偶e sobie pozwoli膰.

3 komentarze

  1. Maja 2018-10-26, godz. 10:59

    Wydaje mi si臋, 偶e bycie kiperem to raczej dodatkowe zaj臋cie ni偶 zaw贸d, z kt贸rego mo偶na si臋 utrzyma膰…

  2. Prince 2018-11-07, godz. 08:42

    Ja jestem weekendowym degustatorem. To znaczy, 偶e mog臋 m贸wi膰 o sobie, 偶e jestem kiperem? 馃檪

  3. Asynka 2018-11-22, godz. 14:16

    Ja bym chyba nie mog艂a by膰 degustatorem. Zbyt szybko wygl膮da艂abym jak p膮czek 馃榾 No i wydaj臋 mi si臋, 偶e jest tak, jak pisze Maja – to raczej dodatkowe zaj臋cie.

Dodaj komentarz