czwartek, 7 listopada 2024
HotMoney

Na czym polega praca kipera? Jak zostać kiperem?

Degustacja piwa

Zawód kipera nie należy do powszechnych, ale i nie jest to coś, czym może zajmować się każdy. Żeby zostać kiperem, trzeba wykazywać się szczególnymi zdolnościami, choć dla niektórych praca kipera mogłaby wydawać się zawodem idealnym. Dlaczego? Kim jest kiper? Jak można nim zostać?

Kim jest kiper?

Zawód kipera nie należy do najpopularniejszych, zapewne też niewiele osób w ogóle słyszało o kimś takim jak „kiper”. Chcąc posłużyć się najprostszą definicją tego słowa, można jednak powiedzieć wprost – kiper to inaczej degustator. Innymi słowy, jest to osoba, która zawodowo zajmuje się degustacją potraw i napojów oceniając ich smak, zapach, wygląd, a także jakość. To dość szeroka definicja, choć sama nazwa zawodu wywodzi się z niemieckiego „Küper”, czyli „bednarz” i odnosiło się do smakowania i oceniania smaku piw i innych alkoholi. Z czasem jednak degustator od alkoholi przeszedł do innych napoi. Bardzo cenieni się kiperzy herbat oraz kaw, gdzie ocena jakości ma bardzo duże znaczenie.

zobacz także:  Co powinien w składzie mieć kebab? Dlaczego w Polsce to dobry biznes?

Czym zajmuj się kiper?

Ocenianie napoi wcale nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać. Zarówno alkohol, jak i herbata czy kawa powstają z fermentacji roślin. Wykwalifikowani smakosze są w stanie na podstawie niewielkiego łyku ocenić jakiej jakości były rośliny, czy woda była twarda, jakie są dodatki smakowe, są w stanie rozróżnić gatunki czy style poszczególnych trunków, określając dokładnie każdy wyczuwalny smak, zapach i potrafiąc go przyporządkować. Po smaku i zapachu są w stanie wyczuć też wszelkie wady jakie posiada napój. Jest to badanie organoleptyczne, czyli przy zastosowaniu metody badawczej polegającej na wykorzystaniu zmysłów.

Filiżanka herbaty

Jak zostać kiperem?

Dla niektórych zostanie kiperem byłoby pracą marzeń, szczególnie będąc kiperem piwnym, jednak żeby móc się sprawdzać w tej pracy, trzeba najpierw przejść specjalny kurs. Od razu warto wspomnieć, że w Polsce profesjonalnych kilerów jest zaledwie kilku, może kilkunastu. Kiper musi wykazać się szczególną wrażliwością na zapach, smak i walory wizualne, a także umieć je odpowiednio opisać i przyporządkować. Taka osoba musi umieć nie tylko rozpoznać wszelkie szczegóły walorów smakowych i zapachowych, ale i znać cały profes produkcji danego napoju: piwa, wina, herbaty czy kawy od samej podszewki. Testy na kiperów zdają nieliczni, bo wbrew pozorom, takimi szczególnymi zdolnościami dysponuje niewiele osób. Co więcej, wśród zawodowych kiperów w Polsce przeważają… kobiety, w dodatku w browarach!

zobacz także:  Ile kosztuje przelew na poczcie? Ceny usług na Poczcie Polskiej?

Gdzie pracuje kiper?

To, gdzie pracuje kiper będzie zależało od jego specjalizacji. Kiper piwny pracę znajdzie przede wszystkim w browarach, przy produkcji piwa. Nie jest to łatwa praca, o oprócz wysokich umiejętności rozpoznawczych i wrażliwości kubków smakowych, konieczna jest odporność na uzależnienia. Degustatorzy herbaty i kawy pracują często na plantacjach i fabrykach oceniając jakość listów i ziaren kawy. Profesjonalny kiper na podstawie degustacji smakowej jest w stanie z dużą dokładnością określić, gdzie dana herbata czy kawa powstały, w jakich rejonach geograficznych i na jakiej plantacji. Z drugiej strony praca ta pozwala na degustowanie najczęściej wysokiej jakości napojów z najwyższej półki, a na to przecież nie każdy przeciętny człowiek może sobie pozwolić.

komentarze 3

  1. Maja pisze:

    Wydaje mi się, że bycie kiperem to raczej dodatkowe zajęcie niż zawód, z którego można się utrzymać…

  2. Prince pisze:

    Ja jestem weekendowym degustatorem. To znaczy, że mogę mówić o sobie, że jestem kiperem? 🙂

  3. Asynka pisze:

    Ja bym chyba nie mogła być degustatorem. Zbyt szybko wyglądałabym jak pączek 😀 No i wydaję mi się, że jest tak, jak pisze Maja – to raczej dodatkowe zajęcie.

Dodaj Twój komentarz