sobota, 7 20 grudnia19
HotMoney

Maszyna do pierogów – ile kosztuje, czy to sposób na biznes?

Pierogi przed gotowaniem

Coraz więcej osób widzi szansę na biznes w branży gastronomicznej. Pierogarnie to popularny sposób na zysk, szczególnie jeśli można kupić w nich pierogi, które smakiem przypominają te, które kiedyś robiła dla nas babcia lub mama. Od czego więc zacząć przygodę z branżą garmażeryjną? Ile kosztuje maszyna do pierogów?

Ile kosztuje maszyna do pierogów?

Ceny maszyn do pierogów mogą być bardzo zróżnicowane. Wiele zależy od tego, jakiego rodzaju jest to urządzenie. Może to być jedynie maszynka do pierogów lub formierka, która nada im odpowiedni kształt. Wówczas maszyny te są tańsze. Osoby, które planują biznes na większą skalę i chcą zająć się produkcją pierogów, powinny zaopatrzyć się w kompleksową linię do produkcji. Maszyna do pierogów w ofercie zfm-online.com składa się z formierki pierogów, stołu formowania, transportera wrzutowego, maszyny gotującej, wanny hartującej, prysznica hartującego, sekcji schładzającej i sekcji suszącej. Tak złożone maszyny często powstają na specjalne zamówienia klientów, dlatego też trudno ustalić jednoznaczną cenę. Jest ona zależna od indywidualnych potrzeb osób, które je zamawiają. Bywa, że takie linie produkcyjne mogą kosztować nawet kilkadziesiąt lub nawet kilkaset tysięcy złotych.

Linia technologiczna do produkcji pierogów – czym się wyróżnia?

Chcąc rozpocząć biznes związany z produkcją pierogów na masową skalę warto zainwestować właśnie w taką linię technologiczną. To innowacyjne urządzenie, dzięki któremu można przygotować pierogi od początku do końca. Wpływ na to mają maszyny w danej linii. Osoby wybierające elementy linii produkcyjnej mogą zdecydować się na formierkę, która uformuje pierogi o wybranej masie i kształcie, stół formowania pierogów z taśmą transportową i blatami, przy których ręcznie może lepić pierogi kilka osób, transporter wrzutowy, który zabiera pierogi z formierki lub stołu i wrzuca je do kolejnego elementu, czyli maszyny gotującej. Ta kolei ma unikalny system gotowania i odsączania pierogów. Nie trzeba jej kontrolować, wszystko można ustawić automatycznie. Maszyna gotująca może być elektryczna, gazowa, parowa lub na olej opałowy.

W linii produkcyjnej znaleźć się może również wanna hartująca, która schładza pierogi po ugotowaniu, podobne właściwości ma prysznic hartujący. Jest jeszcze sekcja schładzająca oraz susząca, która zdmuchuje pozostałą wilgoć z pierogów.

Maszyna do produkcji pierogów – dlaczego warto?

Decydując się na produkcję pierogów posiadanie linii technologicznej jest właściwie niezbędne. Przede wszystkim pierogi z takich maszyn są perfekcyjnie wykonane. Nie odkształcają się i nie przyklejają. Małe jest prawdopodobieństwo, że będą one przegotowane lub niedogotowane. Skraca się również czas samej produkcji. Obsługa urządzenia jest łatwa i intuicyjna, nie wymaga ciągłej obecności osób, wiele rzeczy jest w pełni zautomatyzowanych. Mało tego, dzięki takim maszynom zużywa się mniej wody, ale i energii.

Dodaj Twój komentarz