sobota, 17 Listopad 2018
HotMoney

Najdziwniejsze dania w fast foodach! Czy to można zjeść?

Frytki na burgerze

Restauracje typu fast food prześcigają się w tworzeniu takiego menu, o którym będzie mówił cały świat. Popularne sieciówki mają różne dania w zakątkach globu, to co można prawdopodobnie kupić wszędzie to frytki. Wszelkie kanapki i inne dania są zróżnicowane w zależności danego kraju i lokalnych upodobań smakowych. Jakie są więc najdziwniejsze dania w restauracjach fast food? Co warto spróbować, a czego lepiej unikać?

Kubełki KFC na Boże Narodzenie

Być może kubełki z kawałkami kurczaka, które znane są na całym świecie, nie są daniem szczególnie wyszukanym i dziwnym, ale zastanawiający jest fakt, kiedy to danie jest szczególnie popularne. Otóż w Japonii zamawia się je na Boże Narodzenie i trzeba to zrobić z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem. Wszystko zaczęło się od roku 1974, kiedy przeprowadzono masową promocję na potrawy fastfoodowe na święta, a Japończycy kochają amerykański konsumpcjonizm. Szybko to podłapali, a kubełka KFC z panierowanym kurczakiem stały się wręcz narodową tradycją świąteczną.

Czarne burgery w Japonii

Japonia nie przestaje zadziwiać pod względem nie tylko technologicznym, ale i kulinarnym. Ma to przełożenie na wymyślanie coraz bardziej innowacyjnych potraw. Po co jeść tradycyjne fast foody, skoro można stworzyć coś, co będzie chciał spróbować nie tylko mieszkaniec Japonii, ale i turysta? Będąc w tym kraju warto sięgnąć po burgera o nazwie Kuro Pearl. Przy jego „produkcji” używa się węgla z bambusa i sosu z atramentu kałamarnicy. To skutkuje oryginalnym wyglądem kanapki, ponieważ bułka, ale i niektóre elementy w jej środku są po prostu czarne.

Burgery z makaronem i ryżem

To również kanapka, którą można spróbować w Japonii. Już na pierwszy rzut oka wyróżnia się ona niestandardowym wyglądem, składa się bowiem z bułki, makaronu, białego ryżu, tofu i sałaty. Oprócz tego w zestawie podawane są jeszcze frytki i zupa.

Słodkie hamburgery

Hamburgery zazwyczaj kojarzone są z mięsem, które jest głównym składnikiem kanapek. Ewentualnie można się spotkać z wersją wegetariańską, ale inną propozycję można znaleźć we Włoszech. Tam McDonald’s postanowił zaserwować hamburgery, w których zamiast kotletów znajduje się słodki, orzechowy krem. Kanapka ta nazywa się Sweety con Nutella.

Hot dogi z popcornem

Jak popcorn to tylko USA. Jak się okazuje, w Ameryce Północnej nawet hot dogi mogą być przygotowane razem z kukurydzą. Kanapka o nazwie Cracker Jack została wymyślona dla stadionu baseballowego w Pittsburghu. Zamiast tradycyjnej bułki pszennej użyto chlebka naan, a w środku, poza parówką, dołączono jeszcze makaron z serem, sos karmelowy, papryczki jalapeno i popcorn z orzeszkami ziemnymi.

Kanapka bez pieczywa

Popularne są również dania fastfoodowe, w których rezygnuje się z pieczywa. Tak jest w przypadku kanapki Double Down z KFC, gdzie zamiast bułki jest po prostu filet. Pomiędzy mięsem znajduje się dodatkowo żółty ser i bekon. Taka nowoczesna kanapka to prawdziwa bomba kaloryczna, bowiem ma ona ponad 500 kalorii, mało tego, znajduje się w niej ponad 1300 miligramów soli, co nie czyni jej szczególnie zdrową.

2 komentarze

  1. Tom 2018-10-25, godz. 12:40

    Liczyłem na nieco większe dziwactwa, ale tego czarnego burgera z Japonii chętnie bym spróbował…

  2. Basta 2018-10-25, godz. 18:37

    Ja chyba nie zjadłabym hamburgera na słodko. Już prędzej tego bez pieczywa, z samym mięsem. W ogóle to większość tych dziwnych dań jest z Japonii, przypadek?

Dodaj komentarz