środa, 14 Listopad 2018
HotMoney

Polska w czołówce państw marnujących żywność

Warzywa i owoce na targu

Polska znajduje się w czołówce krajów, w których żywność marnowana jest na potęgę. Okazuje się, że jedzenie wyrzuca już co czwarty Polak, co jest dosyć przerażającą informacją. Szacuje się, że Polska co roku wyrzuca aż 9 ton jedzenia. Dlaczego ludzie tak marnują żywność i czy da się temu jakoś zapobiec?

Ile jedzenia marnuje statystyczny Polak?

Według statystyk, Polak marnuje średnio przeszło 250 kilogramów jedzenia w ciągu roku. To daje nam 5 miejsce wśród krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej żywności. Przekładając to na cały kraj, w polskich śmietnikach ląduje ponad 9 ton jedzenia, które mogłoby zostać spożytkowane w inny sposób, niekoniecznie na wysypiskach. Więcej produktów marnują tylko takie kraje jak Wielka Brytania, Francja, Niemcy i Holandia.

Jakie jedzenie Polacy wyrzucają najczęściej?

Numerem jeden wśród najbardziej marnotrawionych produktów jest wędlina. Wyrzuca ją niemal połowa Polaków. Na kolejnym miejscu znajduje się pieczywo. Do wyrzucania bułek i chlebów przyznaje się 1/3 badanych osób. Podobnie jest z warzywami i owocami. Polacy często pozbywają się też jogurtów, ziemniaków, mięsa i mleka. Na śmietniku lądują również sery, ryby i jaja. Co ciekawe, niektórzy wyrzucają także gotowe dania.

Dlaczego Polacy wyrzucają jedzenie?

Wśród najczęściej podawanych przyczyn marnotrawienia jedzenia pojawia się brak dopilnowania terminu ważności. Polacy zapominają, że coś kupili, nie jedzą tego, a potem niestety wyrzucają. Marnotrawienie to także skutek zbyt dużych zakupów.

Kto najczęściej marnotrawi jedzenie?

Żywność najczęściej wyrzucają ci najzamożniejsi, których stać na codzienne zakupy i to za duże kwoty. Co ciekawe, marnotrawienie jedzenia przychodzi z łatwością również studentom i uczniom. Najmniej produktów wyrzucają natomiast osoby starsze i ci, którzy mają niskie dochody.

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Przede wszystkim przez racjonalne zakupy. Najlepiej zapisywać wcześniej na kartce, jakie produkty są nam niezbędne. To pomoże kupić to, co jest nam faktycznie potrzebne, dzięki listom jest mniejsze prawdopodobieństwo, że ulegniemy pokusom promocji. Warto planować posiłki z wyprzedzeniem i używać do tego produktów, które mamy w lodówce. Koniecznie trzeba też sprawdzać do kiedy ważne jest jedzenie, które już mamy, by móc je spożyć przed przeterminowaniem.

1 komentarz

  1. Ola 2018-10-26, godz. 14:14

    No cóż, widocznie Polakom za dobrze się żyje skoro tak marnuje się jedzenie. Chociaż z drugiej strony żywność jest teraz tak słabej jakości, że czasem nawet jak ma dobry termin ważności to nie da się jej jeść i trzeba wyrzucić.

Dodaj komentarz