Ceny wielu artykułów spożywczych różnią się między sobą w zależności od tego, kiedy i gdzie się je kupuje. Okazuje się, że ich ceny mogą rosnąć o kilkadziesiąt lub kilkaset procent z uwagi na to, do przygotowania czego ich użyto, a także gdzie są sprzedawane. Dzisiaj na warsztat weźmiemy parówkę… Jakie ceny może osiągnąć?
Czym jest parówka?
Pytanie z pozoru dość proste, jednak mało kto się zastanawia, czym w ogóle jest parówka. To krótka, cienka kiełbaska, która zrobiona jest z drobno zmielonego mięsa, tak by nie było czuć kawałków mięsa. Najlepiej, gdy jest to chude mięso i przyprawy, jednak okazuje się, że w składzie parówki można znaleźć o wiele więcej składników.
Z czego robi się parówki? Jeśli chodzi o normy, to zakładają one wyrób musi zawierać minimum 9% białka, nie więcej niż 40% tłuszczu, 69% wody i 3% soli. A jak jest w rzeczywistości? W składzie parówek znaleźć można mięso chude (np. z piersi kurczaka), mięso tłuste (np. z golonki wieprzowej), MOM (mięso oddzielone mechanicznie), skórki wieprzowe i drobiowe, substancje wypełniające, wodę, regulatory kwasowości, przyprawy i sól, fosforany wiążące wodę w produkcie, substancje emulgujące, konserwanty, przeciwutleniacze, glutaminian sodu lub ekstrakt drożdżowy.
Ile kosztuje parówka?
Trudno powiedzieć jednoznacznie, ile kosztuje parówka, bowiem wiele zależy od tego, jaką się chce kupić. Jeżeli chce się postawić na dobrej jakości produkt, wówczas trzeba się liczyć z dużym wydatkiem. Prawda jest taka, że z pewnością parówka o dobrym składzie nie może kosztować mniej niż 6 zł za kilogram. Raczej należy szukać takiej za 20 zł. Jednak to nie reguła. Są i tańsze dobre parówki i droższe. Jednak niezależnie od tego, na jaką się postawi, raczej za jedną parówkę nie powinno się zapłacić więcej niż 1 zł. Mówimy tutaj o sytuacji, gdy kupuje się w detalu, na własne potrzeby. A jak ma się to, gdy kupujemy parówkę na mieście? Najczęściej w postaci hot-doga?
Jakie ceny osiąga parówka w hot-dogu?
Nieważne, czy kupuje się hot-doga na koncercie czy na meczu – jego cena może wywołać zawrót głowy. Okazuje się, że wyprodukowanie jednego hot doga i to klasycznego – składającego się z bułki, parówki i sosu (musztarda, ketchup) to około 1,50 zł. Tymczasem w sklepach spożywczych i w budkach przenośnych taki hot-dog kosztuje od 3 zł. To więc już trzy razy tyle, co parówka kupiona do domu.
Oczywiście – tutaj ma się i dodatki. Jednak piszemy o najtańszej wersji do zjedzenia na mieście. Na koncercie, na stadionie, na stacji benzynowej – tam za hot-doga trzeba już zapłacić od 7 złotych w górę. Cena rośnie, gdy dobiera się dodatki, wymienia pieczywo pszenne na pełnoziarniste, czy nawet – parówkę na kabanosa, ale będąc słownym – tutaj mowa tylko o parówce. Widać więc wyraźnie, że parówka potrafi znacznie podrożeć w zależności od okoliczności, w jakich się ją kupuje.
Nie ma co się łudzić, że parówka w hot-dogu kupionym na mieście jest wysokiej jakości… Niestety nie. Czuć w smaku, że jej skład pozostawia wiele do życzenia, jednak jest to chyba i tak lepsza alternatywa dla kebaba. Chociaż – kto wie…
Zabawne zestawienie 😉 Ja w zasadzie nie chodzę na mecze, więc nie wiem, ile kosztuje jedzenie na stadionach, ale czasami przerażają mnie cenniki na innych imprezach masowych. szczególnie, że tam mięso i dodatki są najgorszej jakości ;/
No nieźle! Wiedziałam, że jest przebitka – musi być, ale aż taka? W dodatku skąd wiadomo, jaki skład ma owa parówka. Hot-dog w Ikea niby tani, a taki paskudny, że głowa mała!
Czasem zastanawiam się jaka jest jakość produktów używanych do przygotowywania jedzenia w popularnych foodtruckach. Cena tam są często bardzo wysokie, pytanie tylko czy płaci się za wysoka jakość, czy za to, że foodtrucki są aktualnie bardzo modne.