piątek, 17 Sierpień 2018
HotMoney

Co jest w parówce? Z czego składają się popularne sklepowe parówki?

Parówki w ladzie sklepowej

Parówki to jedno z ulubionych dań śniadaniowych większości Polaków. Można spożywać je na ciepło, na zimno, w hot-dogu czy cieście francuskim. Choć parówki są tak popularne, mało kto zastanawia się co ukrywają w składzie, a nie jest to bez znaczenia dla naszego zdrowia. Z czego więc składają się parówki? Na co zwracać uwagę sprawdzając skład chętnie wybieranych parówek?

Parówki – z czego się składają?

Parówki to niewielkie kiełbaski, które zaliczane są do wyrobów mięsnych homogenizowanych. Produkowane są z mięsa i innych surowców, a całość jest dokładnie mielona i przerabiana na masę, by niewyczuwalne były konkretne składniki. Dodawane do nich są wybrane przyprawy, a potem poddaje się je obróbce cieplnej. W parówkach znaleźć można mięso chude jak piersi kurczaka czy szynkę wieprzową, ale też mięso tłuste – np. golonkę wieprzową czy pręgi wołowe. Oprócz tego pojawia się też MOM, czyli mięso oddzielone mechaniczne, które okryte jest złą sławą. Dlaczego? Ponieważ jest to masa mięsno-tłuszczowa, którą otrzymuje się np. z tusz drobiowych i wieprzowych.

W parówkach „znaleźć” można także skórki wieprzowe i drobiowe, substancje wypełniające, wodę, fosforany, składniki emulgujące, przeciwutleniacze, konserwanty, glukozę, sól oraz glutaminian sodu.

Co powinno znajdować się w zdrowych parówkach?

Zdrowe parówki powinny mieć nieco krótszy skład niż ten wymieniony powyżej. Warto więc sprawdzać, co tak naprawdę się w nich znajduje. Wartościowe parówki mają w sobie mięso chude i tłuste w równych proporcjach. Nie powinno być w nich też MOM-u, czyli resztek skór czy ścięgien, które nie są zbytnio wartościowe. Lepiej też by w parówkach nie było dużej ilości fosforanów, ponieważ one źle wpływają na zdrowie, np. osłabiają kości i przyczyniają się do rozwoju osteoporozy.

Szkodliwy w parówkach jest także glutaminian sodu, który nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Polepsza on smak produktu, ale spożywanie go w nadmiarze może powodować otyłość, choroby metaboliczne, a nawet ból głowy.

Wartości odżywcze parówek

Wartości odżywcze parówek uzależnione są od ich składu. Im mniej chudego mięsa, a więcej tłuszczu, tym parówki stają się bardziej kaloryczne, a mniej wartościowe. Największa w tych produktach jest zawartość białka oraz tłuszczu. Mniej jest węglowodanów lub nie ma ich wcale. Zazwyczaj też parówki mają sporo soli, czasami nawet 2 g w 2 parówkach, a dzienne zapotrzebowanie na ten składnik to 5 g.

Parówki – po czym poznać, że są zdrowe?

Im krótszy skład, tym lepsze parówki. Zdrowe, wartościowe produkty powinny mieć wysoką zawartość mięsa, najlepiej by wynosiła ona powyżej 90%. Nie powinno być natomiast w parówkach mięsa oddzielanego mechanicznie, ale też takich dodatków jak stabilizatory, fosforany, glutaminian sodu, azotyny, maltodekstryna, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, a także ekstrakty drożdżowe. W poszukiwaniu dobrych parówek pomocna może być też cena. Tanie parówki są zwyczajnie wyprodukowane z niskiej jakości składników. Te o lepszym składzie powinny kosztować do 20 zł za kilogram, chociaż to nie reguła, dlatego warto uważnie spoglądać na skład.

udostępnij: