poniedziałek, 30 listopada 2020
HotMoney

Ile kosztuje dobra kawa? Ile kosztuje świeża kawa prosto z palarni kawy?

Świeżo zmielona kawa

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co kupuje. Dotyczy to także kawy, która wciąż jest jednym z ulubionych napojów Polaków. Prawdziwa, dobra kawa to często wcale nie ta kupiona w hipermarkecie. Smakosze tego napoju wiedzą, jak kupić wysokiej jakości kawę i są świadomi tego, co wpływa na jej cenę. Ile kosztuje kawa z palarni kawy? Jak wybrać smaczną i dobrą gatunkowo kawę?

Ile kosztuje dobra kawa?

Chcąc kupić kawę wysokiej jakości, trzeba przede wszystkim zrezygnować z hipermarketów. To, co znajduje się tam na półkach, często odbiega od dobrej kawy. Jedyne, co przyciąga kupujących to niska cena, a ta oczywiście nie ma przełożenia na wyjątkowy smak. Lepszym wyborem jest zakup w sklepach specjalistycznych, które zajmują się sprzedażą kaw z różnych zakątków świata i wiedzą o konkretnych gatunkach niemal wszystko. Kawa prosto z palarni kawy nie musi być droga, wystarczy przejrzeć oferty sklepów internetowych. W zależności od wybranego rodzaju, kraju pochodzenia itp., dobra kawa może kosztować ok. 30 – 50 zł za 250 g.

Jak kupić dobrą kawę?

W wyborze dobrej kawy pomaga znajomość jej rodzajów, smaków, państw, z których pochodzą. Nie ma co ukrywać, że konieczne jest też smakowanie, testowanie, jaki gatunek najbardziej nam odpowiada. Zamiast kierować się marką, warto dowiedzieć się, jak odróżnić dobrą kawę od tej, która leży na półkach w hipermarketach. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Od tego w znacznej mierze zależy smak kawy. Niektóre państwa słyną z ziaren o aromacie karmelu, inne produkują kawy o owocowym posmaku.

Kolejną kwestią jest stopień wypalenia. Tutaj również preferencje osobiste mają znaczenie, choć wiadomo, że mocno wypalona kawa może dawać aromat dymu. Jeśli więc zależy nam na oryginalnym smaku, lepiej decydować się na ziarna o niskim stopniu wypalenia. Wówczas kawa nie będzie taka gorzka w smaku.

Czytanie etykiet to podstawa przy wyborze dobrej jakości kaw. Może na nich pojawić się napis natural lub washed. Odnosi się to do metody obróbki. Cechą pierwszego sposobu jest duża gęstość, słodycz, drugiego natomiast większa kwasowość. Taka wiedza pomoże w wybraniu kawy, która faktycznie może nam smakować. Ma to ogromne znaczenie, kiedy dopiero testujemy różne gatunki i wciąż nie znaleźliśmy tego najlepszego dla siebie.

Kawa speciality, czyli jaka?

Niektórzy za dobrą kawę uznają wyłącznie tę określaną jako „speciality”. Czym się ona charakteryzuje? Decydując się na taką kawę, smakosze dostają gwarancję wysokiej jakości. Aby móc dany gatunek zaliczyć do „speciality”, konieczne jest spełnienie wielu wymagań i uzyskania konkretnej liczby punktów w specjalnej skali. Taka kawa to zapewnienie o świeżym zbiorze ziaren, świeżym wypaleniu, czystym i wyjątkowym smaku. Jest ona niemal pozbawiona wad, można pić kilka jej filiżanek w ciągu dnia, bez obawy o problemy zdrowotne. Taka kawa to najwyższa jakość, ale i różnorodność. Wiele gatunków można zaliczyć do „speciality”. Są one oceniane przed szereg specjalistów, zanim zostaną uznane za takie wyjątkowe kawy, przez co można mieć pewność, że naprawdę kupuje się ziarna z najlepszych upraw na świecie.

Dodaj Twój komentarz