środa, 19 Grudzień 2018
HotMoney

Pieczywo z supermarketu – jaki ma skład, czy jest zdrowe?

piekarz

Kogo nie kusi zapach świeżo upieczonego chleba i bułek, gdy przechodzi wzdłuż działu z pieczywem w supermarkecie? Jeśli w ogóle istnieją takie osoby, to na pewno jest ich bardzo mało. Aromat świeżego pieczywa budzi w nas pozytywne skojarzenia i sprawia, że ślinka ścieka do ust, jednak czy powinniśmy ulegać tej słabości? Na pewno nie podczas zakupów w marketach. O tym, co znajduje się w chlebie i innych wypiekach z supermarketów przeczytacie w niniejszym artykule.

Jaki skład ma pieczywo z supermarketu?

Analiza całego składu pieczywa, które możemy kupić w większości marketów nie jest prostym zadaniem, jednak wystarczy kilka podstawowych informacji na temat jego powstawania, aby skutecznie zniechęcić się do jedzenia tego typu produktów. Przede wszystkim piekarnie znajdujące się w popularnych marketach mają niewiele wspólnego z prawdziwymi piekarniami, ich zadaniem jest wyłącznie upieczenie gotowego ciasta, które powstało znacznie wcześniej i zostało zamrożone. Nie można zatem mówić w tym wypadku o świeżości, gdyż masa, z której ma powstać chleb lub bułki bardzo często spędza w chłodni wiele miesięcy zanim trafi do sklepów.

Bardzo istotną kwestią są także składniki pieczywa, które trafia na półki w supermarketach. Oprócz niskiej jakości mąki, można znaleźć w nich także polepszacze, barwniki oraz konserwanty. Aby pieczywo się nie psuło, dodaje się do niego substancji przeciwdziałającym powstawaniu pleśni. Wśród innych składników znajdziemy także sorbinian potasu (E-202) i l-cysteinę (E-920).

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

Według dietetyków produkty zbożowe powinny stanowić podstawę żywienia, gdyż zawierają one niezbędne mikroelementy oraz błonnik, który ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki układ pokarmowy. Najwięcej błonnika i innych wartościowych składników ma pieczywo powstałe z najmniej oczyszczonej mąki, a więc mąki razowej. Bardzo ważny jest tez proces powstawania chleba oraz sposób jego przechowywania. Aby mieć pewność, że spożywamy produkt posiadający właściwości odżywcze i pozbawiony sztucznych polepszaczy, należy kupować pieczywo w małych lokalnych piekarniach oraz w sklepach z żywnością określaną jako „bio”.

bułki

Czy pieczywo tuczy?

Dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju diety, wiele z nich wyklucza z jadłospisu całkowicie chleb i inne tego typu produkty, takie jak bułki, bagietki itp. W świadomości ludzi rozpowszechniło się przekonanie, że pieczywo tuczy i aby schudnąć należy ograniczyć jego spożycie. Oczywiście każdy produkt spożywczy jedzony w za dużych ilościach będzie przyczyniał się do gromadzenia nadmiernej ilości kilogramów, jednak sam chleb dobrej jakości nie jest produktem, który tuczy. Kaloryczność pieczywa nie jest duża, problem mogą natomiast stanowić dodatki do niego, takie jak wędliny, sery, dżemy i inne smaczne produkty.

Pieczywo jest źródłem węglowodanów, które powinny stanowić około 55-60% codziennej diety. Pieczywo dostarcza nam także błonnik, jednak trzeba pamiętać, że nie może to być chleb ani bułki zakupione w supermarkecie.

4 komentarze

  1. Maniaczka chleba 2018-09-20, godz. 11:33

    Różnie mówią, ale śniadanie bez chleba? Nie wyobrażam sobie! Wszystko zależy od składu i niektóre piekarnie wypiekają naprawdę obłędnie dobry i zdrowy chleb… Czy tuczy? Wszystko tuczy, a życie jest tylko jedno…

  2. konsumentka 2018-10-26, godz. 09:31

    Ja w ogóle nie kupuję chleba z marketu. Nawet jeśli ma dobry skład (a takie też się zdarzają), to i tak jest wypiekany z mrożonego ciasta. To już wolę przejechać się do piekarni, gdzie wszystko robią na świeżo.

  3. Jola 2018-10-29, godz. 15:03

    Zdarza mi się w kryzysowych momentach zjeść chleb z supermarketu. Jednak staram się kupować świeże pieczywo w lokalnej małej piekarni. Niestety prawa jest jednak taka, że i tam dodawane są różne konserwanty do chleba…

  4. pani domu 2018-10-30, godz. 09:25

    No cóż, chyba najlepiej piec chleb samemu w domu. Tylko kiedy znaleźć na to wszystko czas?

Dodaj komentarz